Yksityisyys ja tietosuoja


Tämä yksityisyyden ja tietosuojan teema on työlainsäädännön kurssin viimeinen teema.


Henkilön oikeudet

Henkilötietoja ovat kaikki ne tiedot, jotka liittyvät tunnistettavissa olevaan henkilöön. Tällaisia ovat esimerkiksi: nimi, puhelinnumero, kotiosoite tai potilastiedot.

Jokaisella ihmisellä on oikeus yksityisyyteen ja  henkilötietojensa suojaan. Tietosuoja on yksi perusoikeuksista, jolla turvataan oikeuksien ja vapauksien toteutumisen henkilötietojen käsittelyssä. Tietosuojan tarkoituksena on kertoa, miten ja millä edellytyksillä henkilötietoja voidaan käsitellä.

Työnantajan oikeudet ja velvollisuudet


Työntekijän henkilötietoja käsitteltäessä noudatetaan Euroopan Unionin yleistä tietosuoja-asetusta sekä  tietosuojalakia ja erityislakina työelämän tietosuojalakia. Työntekijän yksityisyyden suojaan liittyvä sääntely on mainittu myös muissa lainsäädännöissä esim. turvallisuusselvityslaissa ja työterveyshuoltolaissa.

Työnantajalla on oikeus käsitellä työntekijän työsuhteen kannalta tarpeellisia henkilötietoja, mitkä liittyvät työsuhteen molempien osapuolten oikeuksien ja velvollisuuksien hoitamiseen. Esimerkiksi työntekijän terveydentilaa koskevat asiakirjat ovat arkaluontoisia henkilötietoja ja näiden käsittely on lähtökohtaisesti kielletty. Työnantajalla on oikeus esimerkiksi saada työnhakijan henkilöluottotiedot työnhakijan luotettavuuden arvioimiseksi.

Työnantajan on jo henkilötietojen keräämistä suunnitellessaan pystyttävä osoittamaan, että tietojen kerääminen on tarpeellista. Lisäksi on ilmoitettava minkälaisten tehtävien hoitamiseen niitä kerätään. Työnantaja ei saa säilyttää vanhentuneita tai tarpeettomia tietoja. Työnantajan on kerättävä henkilötiedot ensisijaisesti työntekijältä itseltään ja sen jälkeen tämän suostumuksella muualta.

Esimiehellä on vastuu siitä, että oikeat työntekijät pääsevät oikeisiin tiedostoihin käsiksi. Esimies ei myöskään saa vuotaa mitään tietoa alaisistaan muille. Hän ei saa esimerkiksi kertoa tietyn henkilön olevan sairaslomalla mikäli tämä henkilö ei ole lupaa antanut erikseen. Hyvä esimies suojelee niin omaa yksityisyyttään kuin alaistensa yksityisyyttä ja pitää huolen työpaikan tietosuojasta.





Mielestäni nämä asetukset ovat hyvin ajantasalla. Esimerkiksi työntekijöiden tiedot eivät missään nimessä saa olla vapaasti työnantajien luettavissa. Tarvittaessa työnantaja niitä voi kuitenkin pyytää ja siitä luovuttaako työntekijä tiedot vai ei saa varmasti pääteltyä riittävästi. Uusia yksityisyyden ja tietosuojan asetuksia kuitenkin säädetään kokoajan, joten varmaa on, että kaikki toimijat eivät varmasti pysy kaikessa mukana. Pienemmillä yrityksillä tietoturva-asiat saattavat olla hyvinkin huonoissa kantimissa, koska sitä ei ajatella kovinkaan suurena asiana. Tietomurrot ovat kuitenkin tätä päivää ja siksi kaikkien yritysten olisi syytä kiinnittää huomiota tietoturvaan.



Emma & Loviisa



Lähteet:

Kuva 1: https://www.fordione.fi/tietoturvallisuuden-toiminnanohjaus/

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2004/20040759

https://tietosuoja.fi/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työehdot

Työsuhde, sopimukset ja työmarkkinat