Henkilöstösuunnittelu

 Henkilöstösuunnittelun kappaleessa tullaan perehtymään rekrytointiin ja perehdyttämiseen. 

  Rekrytointi

   Rekrytoinnissa kannattaa seurata tiettyä kaavaa, jotta langat pysyy käsissä ja takaa itselleen sekä hakijoilleen parhaan lopputuloksen. Jos yhtä paikkaa hakee vaikka 30 ihmistä, ja heitä haastattelee ilman aikataulua ristiinrastiin koko rekryn ajan, on vaikea uskoa, että lopputulos tulee olemaan yhtä hyvä, mitä loogisella etenemisjärjestyksellä tulisi olemaan. 





   Vaihe 1; Mietitään mitä ja miksi? Mihin asemaan tarvitsemme työntekijän ja kuinka pitkäksi aikaa? Olisiko talon sisältä mahdollisuus löytää työntekijä uuteen rooliin, vai tarvitsemmeko lisää käsipareja? Luodaan myös työpaikkailmoitus ja julkaistaan se sopivissa alustoissa. Esimerkiksi hevosalantyöpaikkoja etsitään aivan eri paikoista mitä normaaleja toimistotöitä. Hevosalalla facebook on kovassa nosteessa puskaradion lisäksi. Oikeastaan muita alustoja emme sitten suomessa käytäkään, muuta kuin facebookia ja puskaradiota. 

   Vaihe 2; Tarkastellaan ja haastatellaan hakijoita. Tutkitaan kaikkien CVt läpi ja tehdään "tarkistuksia" eli voidaan esim. soittaa joillekin suosittelijoille ja kysyä heidän kokemuksiaan kyseisestä hakijasta. Tarkastelun jälkeen valitaan mahdollinen "short list" eli x määrä parhaita ehdokkaita.

   Vaihe 3; Tapaaminen parhaiden hakijoiden kanssa. Voidaan suorittaa sekä ryhmähaastatteluja että yksittäishaastatteluja. 

   Vaihe 4; Päätös valitusta hakijasta.

   Vaihe 5; Ilmoita sekä valitulle hakijalle, että hakijoille joita ei valittu. Hevosalalla (varsinkin hevosenhoitotehtäviin) käytetään usein koeaikaa. Mielestäni on tärkeää, että ilmoitetaan myös muille hakijoille, että tällä hetkellä on henkilö koeajalla. Ilmoitamme mikäli hän ei ole soveltuva, ja haluamme "katsastaa" muita ehdokkaita. 

   Vaikka rekrytointi prosessina on tärkeä suorittaa "oikein", tärkeämpää lopputuloksen kannalta on silti se, millaisen ihmisen päätyy palkkaamaan. Onko kyseisellä ihmisellä jotain "erikoistaitoja" joilla se vahvistaa jo olemassa olevaa tiimiä? Entäs millaiset työtavat kyseisellä ihmisellä on ja löytyykö häneltä oikeanlaista asennetta? Oli työnimike sitten hevosenhoitaja, myyjä, toimistotyöntekijä tai mikä tahansa maan ja taivaan väliltä, tarvitaan positiivista ja avointa asennetta työtä kohtaan. Jos lähtökohdat on "kamala työ, en tee kuin minimin" koko tiimin henki ja toimivuus tulee kärsimään, jos muut ovat panostaneet työhänsä 110%. 


Perehdyttäminen

   Uusi työntekijä on tärkeä perehdyttää tulevaan työhönsä mahdollisimman hyvin. Tietysti kaikkea ei voi oppia päivässä eikä edes kuukaudessa, mutta mitä laajemmin työntekijää pystyy perehdyttämään työhönsä sitä nopeammin se yleensä lähtee rullaamaan. Suotavaa olisi antaa työntekijälle jonkinlainen opus tai video, joka kertoo tulevan työntekijän normipäivästä ja yrityksen käytännöistä, etukäteen. Lähtökohtaisesti varmasti kaikki tahtoisivat mennä ensimmäiseen työpäivään niin, että tietävät mitä odottaa. 
   Ensimmäisenä päivänä kannattaa käydä läpi tärkeimmät käytännön asiat, työkaverit sekä "lukujärjestys". Meillä tallityöntekijät auttavat ensimmäisenä päivänä meitä kaikissa normi taliiaskareissa. Ja noin +- viikon ajan teemme kaikki päivän tallityöt yhdessä ja käymme ajamassa hevosia yhdessä, jotta ajoreitit tulee tutuksi. Ensimmäisenä päivänä työntekijä saa myös lapun, jossa lukee kaikkien hevosten tärkeimmät tiedot (nimi, ulkonäkö, lyhyt kuvaus luonteesta sekä mitä syö + mahdolliset muut "ongelmat", huomioitavat asiat) sekä lapun aikataulusta (ruokinta-aikataulu sekä tarhausjärjestys ja ajat). Tietoa tulee niin valtavasti, että ei voi olettaa kenekään muistavan kaikkea ekan päivän jälkeen. Hyvä hevosenhoitaja on kuitenkin viikossa perusasioiden tasolla ja noin kuukaudessa hallitsee kaikki tärkeimmät osa-alueet. 
   Perehdyttämiseen kuuluu myös tarkalla korvalla työntekijän sopeutumisen seuraaminen. On tärkeää, että kysytään miten työ on vastannut odotuksia sekä miten kokee sopeutuneen työpaikkaan ja uusiin työkavereihin. Kukaanhan ei pysty viikossa sanomaan miltä nyt tuntuu, mutta perehdyttämisen ei kuulukaan loppua ensimmäiseen viikkoon tai kuukauteen, vaan mielestäni se on koko työuran pituinen prosessi. Aina tulee yritykseen jotain uutta, johon myös vanhempien työntekijöiden tulee perehtyä. 
!

Lähteet; 
Asiantuntijaluento Satu Virtanen, Konegranes
Pikaopas rohkeaan ja avoimeen rekrytointiin- Barona
https://www.monster.fi/rekrytointi/hr-parhaat-kaytannot/ohjeita-rekrytointiin/tyontekijoiden-etsiminen/rekrytoi-oikeat-tyypit/?WT.mc_n=olm_emp_srch_ggl_gen_rekrytoinnin10saantoa_fi&gclid=CjwKCAiA5IL-BRAzEiwA0lcWYijR15vmPN07jpC1uPh6mMuPlrt-bw-yFLod0J1OL_SQJPYaZrQSrxoC8ioQAvD_BwE




   


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työehdot

Työsuhde, sopimukset ja työmarkkinat

Yksityisyys ja tietosuoja