Yhteistoimintaoikeus

Yhteistoimintamenettely määritellään laissa yhteistoiminnasta yrityksissä (334/2007), jossa säädetään pakollisesta yhteistoimintamenettelystä, mutta yhteistoimintaa, työnantajan ja työntekijöiden välistä vapaamuotoista neuvottelua voidaan toteuttaa koska tahansa.


Yhteistoimintamenettelyn prosessi

Yt- eli yhteistoimintaneuvottelut perustuvat yhteistoimintalakiin. Yt-lain tarkoituksena on edistää yrityksen ja sen henkilöstön vuorovaikutusta sekä kehittää yrityksen toimintaa. Tarkoituksena on siis edistää henkilöstön ja työnantajan välistä yhteistoimintaa siten, että työntekijöillä olisi paremmat mahdollisuudet vaikuttaa työtään ja työpaikan työoloja koskeviin asioihin. 

Prosessi lähtee käyntiin YT-neuvotteluista. Nämä on käytävä työpaikassa missä on vähintään 20 työntekijää mikäli työnantaja haluaa lomauttaa, osa-aikaistaa tai irtisanoa henkilökuntaa taloudellisten tai tuotannollisten syiden perusteella. YT-neuvottelut käydään osapuolten edustajien kesken. Työnantaja voi irtisanoa siinä tilanteessa työntekijän mikäli tarjolla oleva työ on vähentynyt huomattavasti tai pysyvästi taloudellisten tai tuotannollisten syiden vuoksi. Mikäli työpaikalla on tilapäisesti vähentynyt työt, voidaan työntekijä lomauttaa määräaikaisesti tai toistaiseksi. Tätä ennen työnantajan on etsittävä työntekijän osaamistasoa vastaavia muita mahdollisia töitä.

Harkitessaan yhden tai useamman työntekijän irtisanomista, lomauttamista tai osa-aikaistamista työnantajan on annettava kirjallinen neuvotteluesitys yhteistoimintaneuvottelujen ja työllistämistoimenpiteiden käynnistämiseksi viimeistään viisi päivää ennen neuvottelujen aloittamista. Neuvotteluesityksestä tulee käydä ilmi ainakin neuvottelujen alkamisaika ja -paikka sekä pääkohdittainen ehdotus neuvotteluissa käsiteltävistä asioista.




Yhteistoimintalaki


Yhteistoimintalain tavoite on kehittää yhteisymmärryksessä yrityksen toimintaa ja henkilöstön työoloja, työtehtäviä ja vaikutusmahdollisuuksia. Lain tavoitteena on myös parantaa henkilöstöryhmien keskinäistä vuorovaikutusta. Yhteistoimintamenettelyyn kuuluu erilaisia keskeisiä asioita työpaikalla, esimerkiksi henkilöstön asemaan vaikuttavat olennaiset muutokset työtehtävissä, siirrot työtehtävästä toiseen tai työaikamuutokset.

Tasa-arvolaki on myös tärkeä osa tämän päivän yhteistoimintaoikeutta. Se edellyttää, että työnantajan on laadittava palkkausta ja palvelussuhteen ehtoja koskeva tasa-arvosuunnitelma, mikäli palvelussuhteessa oleva henkilöstömäärä on vähintään 30 työntekijää. Oppilaitokset ovat myös velvollisia laatimaan tasa-arvosuunnitelmia. Tällä tähdätään työolosuhteiden, työhyvinvoinnin, johtamiskäytäntöjen ja rekrytoinnin parantamiseksi.

Yhdenvertaisuussuunnitelma on yksi yhdenvertaisuuden edistämisen työkalu. Yhdenvertaisuutta tulee arvioida ja edistää viranomaisten, työnantajien ja koulutuksen järjestäjien toimijoiden puolesta yhdenvertaisuuslain mukaan. Tällä suunnitelmalla on tarkoitus estää syrjintää esim. iästä, alkuperästä, uskonnosta.


Emma & Loviisa 


 Lähteet:

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2007/20070334

https://ihmisoikeudet.net/ihmisoikeudet-suomessa/yhdenvertaisuuslaki/

https://yhdenvertaisuus.fi/yhdenvertaisuussuunnittelu

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työehdot

Työsuhde, sopimukset ja työmarkkinat

Yksityisyys ja tietosuoja