Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo

 "Työnantajalla, jonka palveluksessa on säännöllisesti väh.30 henkilöä, on oltava suunnitelma tarvittavista toimenpiteistä yhdenvertaisuuden edistämiseksi"

Yllä oleva lause oli suora lainaus yhdenvertaisuuslaista 2 luku, 7§. 

Entäs sitten ne, joilla on alle 30 henkilöä töissä? Niimpä. 

Omasta näkökulmastani katsoen hevosalalla on suhteellisen paljon vaatimuksia, jotka menee enemmän tai vähemmän syrjinnän ja tasa-arvon harmaalle alueelle. Suomessa on vaikea löytää töitä ellei ole alan koulutusta tai halua tehdä pimeitä töitä. Oppisopimuspaikkoja on aika ajoin tarjolla, mutta ei kannata pidättää hengitystä niitä etsiessään. Siirtyessään Euroopan markkinoilla vaaditaan usein läjäpäin kokemusta. No milläs hankit vaikkapa 2* kisoista kokemusta, koska harva ratsastaja palkkaa sinua kv-groomiksi ellet ole ollut jo kv-groomina. 5* kisoista puhumattakaan. Yleensä päästäkseen kv-tason groomiksi vaaditaan vuosien työ kotigroomina, ellei pääse etenemään tuttujen kautta. Itsehän olen saanut hankittua 2 ja 3* kokemusta groomaamalla siskolleni ja ystävälleni.

Entäs sitten se, että palkka maksetaan kokemuksen mukaan? Vaikka kaikki tallilla tekevät samoja hommia saman verran, on sillä paras palkka joka on on ollut kauiten alalla. Reilua? No ei minusta. Ymmärrän toki sen, että työn jälki ja laatu on aivan eri ihmisillä jotka ovat työskennelleet alalla 2v vs. 20v, mutta se ei saisi mielestäni vaikuttaa radikaalisti palkkaan, JOS työkuva on lähes samanlainen. Eri asia, jos toisen tehtävänä on toimia esim. tallimestarina tai head groomina.  

Mites raskaana olevat hevosenhoitajat sitten? Niin mitkä? En tiedä yhden yhtään raskaana ollutta hevosenhoitajaa. Usein syynä saattaa olla se, että varsinkin kv-groomien työssä on kyllä lähes mahdotonta pyörittää perhettä samaan aikaan ja matkustaa mantereelta toiselle joka vklp. Myöskin palkka on kamalan pieni lapsien elättämiseen. Mutta aivan varmasti yhtenä syynä on se, että työ on fyysisesti niin raskasta, että sitä on lähes mahdotonta tehdä raskauden edetessä. Valtaosa varmasti myöskin pelkää, että ei ole työpaikkaa mihin palata äitiysloman jälkeen. Jos tiimi pyörii toimivasti uuden ihmisen kanssa vuoden ajan, on vaikea enää astua takaisin omiin sappaihin, joilla joku muu on kävellyt vuoden ajan. Jos on ollut isolla tallilla töissä, voi olla että pääsee takaisin, mutta eri tehtäviin. Näinhän sen ei kuuluisi olla, ellei työntekijä itse halua sitä. 

Palkkaus kokemuksen ja iän mukaan. Oletan, että työtehtävät ei muutu
kokemuksesta huolimatta, palkka vain nousee.






Se, että halutaan palkata ei tupakoitsijoita ei ole mitenkään harvinaista. Mutta sen pitäisi olla. 
Mielestäni ihmisen tupakointi ei saa olla este työn haulle normaaleissa olosuhteissa. 
Niin kauan kun hän tupakoi osoitetulla paikalla niin tupakoitkoon. Eri asia, jos siitä tulee ongelma esim. tallissa tupakoimisen merkeissä.




Olen myös useasti törmännyt työpaikkailmoituksiin, joissa haetaan vain naispuolista hevosenhoitajaa, koska "sopii paremmin tiimiin". Työpaikkaa ei saa täyttää sukupuolen perusteella, ellei ole kyseessä esim. roolituksesta, johon haetaan vain mies- tai naisnäyttelijää. En näe, miten hevosenhoitajan sukupuoli on oleellinen asia työn suorituksen kannalta. 


Lähteet;
https://tasa-arvo.fi/palkkasyrjinta
https://syrjinta.fi/etusivu
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2014/20141325
https://www.yardandgroom.com/










Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työehdot

Työsuhde, sopimukset ja työmarkkinat

Yksityisyys ja tietosuoja