Johtamisen trendit ja tulevaisuus

 Henkilöstöjohtamisen trendit tulevaisuudessa

Tulevaisuudessa henkilöstön hyvinvointi tulee nousemaan ennestään suurempaan avainasemaan. Henkilöstön hyvinvointi kulkee käsikädessä yrityksen tuloksen kanssa. Sen lisäksi, että yrityksen tulos kasvaa hyvinvoivan henkilöstön myötä, on se myös eettisesti tärkeää firman imagoa ajatellen. Hyvinvoinnin tulisi koostua pienistä askeleista vuoden läpi. 2 tykypäivää vuodessa ja muutama liikuntaseteli ei korvaa nykypäivänä laajaa hyvinvoinnin edistämistä ja seurantaa. Eikä kyse ole pelkästä fyysisestä hyvinvoinnista.

Jalkautunut esimiestyö laskee eri portaiden kommunikaatio kynnystä. Työntekijöiden on helpompi lähestyä esimiestä ja puhua mahdollisista ongelmistaan. Tällä tavalla pystytään lisäämään henkistä hyvinvointia sekä tiivistää firman sisäisiä suhteita. Lähteenä käyttämäni Deloitten raportin mukaan menestyvät organisaatiot ovatkin tunnistaneet selvän linkityksen henkilöstön yhteenkuuluvuuden tunteen ja organisaation tuloksentekokyvyn välillä.


Jatkuvasti vaaditaan myös henkilöstöltä korkeampaa ja kattavampaa koulutusta. Trendi ei ole ainakaan pienemässä. Tietotekniikka ja maailma yleisesti kehittyy koko ajan, ja ihmisen on kehityttyvä siinä samassa tahdissa. Työntekijöiltä vaaditaan jatkuvaa kouluttautumista ja oman tietotaidon kehittymistä. Vaikka henkilöllä olisi vain 1 osa-alue, jonka mestari on, kukaan ei ole koskaan valmis oppimisen tiellä. Jatkuvaa oppimista vaaditaan myös hevosalalla. Meidän ala on ala, jossa kone ei koskaan voi korvata ihmistä, ainakaan kokonaan, mutta oppimista vaaditaan silti. Kun on tekemisissä elävien eläinten kanssa, joiden käyttäytymistä ja terveyttä tutkitaan jatkuvasti, on tietoa hyvä lisätä ja päivittää aika ajoin. 

Deloitten raportissa sanottiin myös, miten oppimista tulisi tapahtua yhä enemmän tiimeissä ja hiljaista tietoa jakamalla. Yritykset, jotka onnistuvat tiedon jakamisessa, menestyvät myös liiketoiminnassa selkeästi paremmin. <- Kyseinen ilmiö saisi olla yleisempi myös hevosalalla. Oman tiedon jakaminen on lisääntynyt merkittävästi, mutta edelleen ihmiset ovat arkoja kokeilemaan sellaista, joka ei ole tuttua heidän omalle systeemilleen. Onhan se niin, että ei toimivaa kannata rikkoa, mutta jos tallilla on esim. ongelma hevosen kanssa, joka ei vain omilla keinoilla ratkea, miksi ei lähestyä asiaa ulkopuolisin silmin? Astuminen oman mukavuuden ulkopuolelle ei ole aina mukavaa, mutta status quon säilyttäminen ei tule toimimaan, kun hevosten jalostus ja käyttö kehittyy. 

Henkilöstöjohtamisen trendeihin kuuluu myös työn joustavuus sekä organisaatioiden tärkeimmän tiedon sähköistyminen. Tärkeää olisi saada myös nämä asiat hevosalan töihin. Joustavuus on meillä kuitenkin suht ikävästi yleensä niin, että meidän pitää joustaa pidentämään päiviämme tarvittaessa. Emme voi sanoa ähkyilevälle hevoselle, että rakas työaikani päättyi, katsotaan tätä sitten huomenna! Tietysti työnantaja voi yrittää korvata ylityöt toisesta kohtaa vapaa päivillä tai päästämällä työntekijän aikaisemmin kotiin, mutta yleensä niihinkin sitten tarvitaan korvaava työntekijä.  Vaikka sanoisin, että se on alan ongelma, niin se on myös se tietoinen asia/riski, jonka jokainen hevosten kanssa töitä tekevä ottaa alalle lähtiessään. Rahallinen korvaus heidän on silti saatava siitä työnantajaltaan. 

Sähköisten alusten ja appien käyttöönotto on vielä vähän puutteellista talleilla. Ratsastuskoulut ovat kylläkin löytäneet hyvin käyttämään Hopottia ja se on koettu todella toimivana monessa paikassa. Kuitenkaan esim. yksityistallit käyttävät harvoin sähköisiä alustoja tiedon jakamiseen, vaan tallin ilmoitustaulu ja whatsup-ryhmät ovat ahkerassa käytössä. Toisaalta, en ole vielä itsekkään törmännyt toimivaan talliappiin. Ratsastukseen ja oman hevosen hoitamiseen ja tarkkailuun on monen monta appia, mutta toimiva appi, jossa jokainen pääsisi muokkaamaan hevosen loimitustietoja ja ulkoilua/ruokintaa jne. puuttuu kokonaan. Sitä odotellessa! 


Lähteet;

https://www2.deloitte.com/fi/fi/pages/human-capital/articles/hc-trends-2020.html

https://www.accountor.com/fi/finland/blogi/hr-trendit-2022

Hevoset ja työ-webinaari




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työehdot

Työsuhde, sopimukset ja työmarkkinat

Yksityisyys ja tietosuoja